Przyprawy do dziczyzny

czosnek

Wszelkie mięsa pieczone i duszone, pasztety, bigos, kiełbasy, mięsa na zimno, marynaty do dziczyzny. Zapobiega zwapnieniu żył, pobudza trawienie, reguluje florę bakteryjną jelit, obniża ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki.

cynamon

Czasami używana do pieczeni z dzika i dzikiego ptactwa.

cytryna

Otartą skórkę i sok z cytryny stosuje się do zalew, zapraw i marynat, pieczonej i duszonej dziczyzny oraz pieczonego dzikiego ptactwa.

curry (mieszanka przypraw)

Czasem stosowana do pieczonego dzikiego ptactwa

estragon

W małych ilościach do wszelkiej dziczyzny, szczególnie do bigosu myśliwskiego. Poprawia apetyt i trawienie.

gałka muszkatołowa

Startą gałkę używa się do pasztetów i czasami pieczonego dzikiego ptactwa. Poprawia trawienie, zmniejsza nadkwasotę żołądka.

goździki

Zalewy i marynaty, mięsa pieczone i duszone, pasztety. Stosować z umiarem.

grzyby suszone

Do wszelkich mięs duszonych, szczególnie do dzika i zająca , bigosu, pasztetów.

imbir

Używa się mielony lub świeży korzeń. Imbir w kawałku ma bardziej wyrazisty, lekko cytrynowy aromat. Używa się do marynat do dziczyzny, pasztetów. Doskonale poprawia apetyt i trawienie. Niweluje poczucie przesytu po spożyciu tłustych potraw.

jałowiec

Nadaje potrawom z dziczyzny specyficzny, korzenny aromat.Używa się go z umiarem do marynat, zapraw, wszelkich potraw z dziczyzny i dzikiego ptactwa, do pasztetów, bigosu i kiełbas, do wędzenia. Działa moczopędnie i wiatropędnie, pobudza perystaltykę jelit, poprawia apetyt wpływając na wydzielanie soków żołądkowych.

kminek

W ziarenkach lub zmielony, w małych ilościach do gulaszu z dzika. Jest znanym i uznanym środkiem na poprawę apetytu oraz wzmocnienie żołądka, przeciwdziała wzdęciom.

kolendra

W ziarenkach dodaje się do zalew, zmieloną czasem naciera się dziczyznę do pieczenia. Poprawia trawienie, działa wiatropędnie, pobudza apetyt, oczyszcza krew.

koperek

Drobno posiekany używamy do zup, sosów i potraw z dzikiego ptactwa. Napar z suszonych liści kopru jest doskonałym domowym środkiem przeciw wzdęciom i kłopotom z trawieniem.

natka pietruszki

Drobno posiekanej używamy do zup, sosów i potraw z dzikiego ptactwa.

liść laurowy

Nieodzowny składnik zalew, zapraw, marynat,sosów, pasztetów i bigosu, lecz powinny być stosowane z umiarem. Można także dodawać do pieczeni mających lekko kwaskowaty smak (na. z jelenia, sarny, zająca).

majeranek

Mięsa pieczone i duszone, pasztety, bigos myśliwski, dzikie ptactwo. Pobudza apetyt, poprawia trawienie, działa wiatropędnie i moczopędnie, ma właściwości uspokajające.

papryka w proszku ostra i słodka

sosy, dziczyzna pieczona i duszona, bigos, pieczone dzikie ptactwo, paprykarze. Bardzo zdrowa ze względu na dużą zawartość witaminy C, olejków lotnych, pektyn, soli mineralnych i karotenoidów.

pieprz czarny i biały

Pieprz czarny w ziarnkach stosuje się do zalew, marynat i zup. Mielony - do wszelkich potraw z dziczyzny. Pieprz biały, jako delikatniejszy w smaku i bardziej aromatyczny - do potraw z dzikiego ptactwa. Pieprz wpływa na pobudzenie apetytu i sprzyja trawieniu. Trzeba jednak stosować go z umiarem, w przeciwnym wypadku może spowodować podrażnienie wątroby, nerek, jelit itp.

pieprz ziołowy

Wbrew pozorom nie jest tylko namiastką pieprzu naturalnego lecz wzbogaca aromat wielu potraw z dziczyzny, szczególnie bigosu i mięs duszonych

pomidory

Świeże lub jako koncentrat. Dziczyzna pieczona i duszona, gulasz, bigos, także do dzikiego ptactwa.

przyprawa do zup (Maggi)

Stosuje się do wzmocnienia smaku zup, sosów i pieczeni.

rozmaryn

Zalewy do peklowania. Wywar z rozmarynu stosowany jest na wzmocnienie żołądka, układu nerwowego, działa żółciopędnie, rozkurczowo.

ser żółty

Utarty stosuje się czasami do potraw zapiekanych z dziczyzny i dzikiego ptactwa

śliwki suszone

Dziczyzna pieczona i duszona, bigos

tymianek

Marynaty do dziczyzny, dzikie ptactwo. Ze względu na silny aromat należy stosować go z umiarem. Ma wielostronne działanie lecznicze: poprawia apetyt, leczy nieżyty przewodu pokarmowego, biegunki, wzdęcia, łagodzi kaszel.

wino czerwone wytrawne

Marynaty do dziczyzny, mięsa duszone, bigos.

ziele angielskie

Stosowane do zalew, zapraw, marynat, mięs duszonych, bigosu, pasztetów.

powrót na początek strony